از آمادهسازی دانشجویان برای حضور در بازار کار تا ایجاد شرکت دانشبنیان فرهنگی/ جامعه دانشجویی با مطالبهگری زنده است
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا، معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی یکی از محوریترین و حساسترین معاونتهای این دانشگاه است که علاوهبر ارتباط مستقیم با دانشجویان، فراهمکننده امکانات رفاهی و فرهنگی آنان بوده و تصدی سیاستگذاری، برنامهریزی و اجرای آنها در راستای انجام امور مربوط به دانشجویان اعم از رفاهی، فارغالتحصیلی، تسهیلات و امور فرهنگی مربوط را عهدهدار است.
بیشتر بخوانید:
پرهیز از عملکرد جزیرهای راهحل بهبود رفتار اجتماعی دانشجویان
تلاش برای تحقق تمدن نوین اسلامی
بورسیه دانشجویان گروه کشاورزی در مرکز کشتبافت و گلخانه
در دوره مدیریت جدید دانشگاه آزاد اسلامی بهرهگیری از ظرفیتهای معنوی، مادی و سرمایههای انسانی دانشگاه بهویژه تقویت نقشآفرینی مدیران واحدهای دانشگاهی در امر تربیت و ایفای وظیفه دانشگاه در اصلاح محیط دارای اهمیت بوده و بر خلاقیتهای فردی و مدیریت اسلامی در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری و اعتلای دانشگاه تأکید شده است.
خبرنگار خبرگزاری آنا در گفتگو با مجید صفامهر معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دولتآباد با توجه اهمیت این حوزه و تأکید معاون جدید بر اصل تمدنسازی در دانشگاه براساس بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، مجموعه فعالیتها، دستاوردها و برنامههای پیش روی این معاونت را بررسی کرده است که مشروح این گفتگو را میخوانید.
آنا: برای توسعه فضای معنویت و اخلاق و سبک زندگی اسلامی براساس بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی چه اقداماتی در واحد متبوعتان صورت گرفته است؟ توضیح دهید.
صفامهر: استفاده بهینه از مرکز مشاوره دانشگاه بهصورت حضوری در گذشته و اکنون بهصورت مجازی سبب شده است که اساسیترین گام در راستای توسعه فضای معنوی و اخلاقی و ترویج سبک زندگی ایرانی اسلامی برداشته شود.
در مقام توضیح میتوان گفت که جامعه هدفی به وسعت استادان، کارکنان و دانشجویان در زمینههای اخلاقی، مذهبی، خانواده، اقتصادی و حقوقی از مرکز مشاوره تخصصی حضرت صاحبالزمان(عج) دانشگاه آزاد اسلامی واحد دولتآباد بهرهمند میشوند تا با اصول زندگی بهسبک ایرانی اسلامی آشنا شوند.
بهعلاوه نشستهای تخصصی بهصورت حضوری و اکنون مجازی دیگر راهبرد این واحد دانشگاهی در آموزش سبک زندگی ایرانی اسلامی به شمار میرود. از جمله این نشستها میتوان موضوعات ازدواج آسان، اخلاق در خانواده، معنویت و معیشت، معنویت و بلا، خانواده و سلامت، حقوق شهروندی، اقتصاد مقاومتی و تربیت فرزندان، جوان و جامعه و ... را یادآور شد.
توجه ویژه به امر شئونات و آراستگی از دیگر اقدامات این واحد دانشگاهی در زمینه آموزش سبک زندگی ایرانی و اسلامی است. تبلیغات، آموزش، مشاوره، تجلیل و مسابقات و ... از ابزارهای حصول نتیجه در این راستا بودهاند. بهعنوان نمونه برپایی نمایشگاه محصولات عفاف و حجاب، مسابقات کتابخوانی و نقاشی، قدردانی از اعضای هیئت علمی و همکاران خواهر محجبه و نشستهای تخصصی و حلقههای صالحین از جمله اقدامات انجام شده است.
نشستهای تخصصی بیانیه گام دوم انقلاب و توجه ویژه به اردوهای جهادی و راهیان نور از دیگر اقدامات واحد دانشگاهی دولتآباد برای توسعه چنین فضاهایی بوده است.
آنا: بهمنظور گسترش فضای انقلابی و اهتمام در اجرای راهبردهای تربیتی و فرهنگی سند دانشگاه اسلامی چه فعالیتهایی داشتهاید؟
صفامهر: ترویج فرهنگ شهادت و ایثار با استفاده از مراسم بزرگداشت شهدای گمنام دانشگاه، مراسم چهلمین روز شهادت شهید سپهبد حاجقاسم سلیمانی، عطرافشانی گلزار شهدا، تهیه آلبوم شهدا، نامگذاری مکانهای این واحد دانشگاهی بهنام مقدس شهدا، دیدار با خانواده شهدا و ایثارگران، توجه ویژه بهنیازهای علمی خانواده شهدا و ایثارگران، حفظ و ترویج ارزشهای دفاعمقدس و دیدگاههای جهادی با استفاده از مراسم هفته دفاع مقدس، هفته بسیج، سالروز فتح خرمشهر، سالروز آزادی آزادگان دفاع مقدس و پخش فیلم، تبلیغات جهادی در عنوانهای دفاع از حرم، دفاع از سلامت، دفاع از امنیت و نشستهای تخصصی دروندانشگاهی و بینسازمانی با بسیج اساتید و بسیج دانشجویی، مزین کردن سامانه آموزش مجازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دولتآباد به فیلمهای مربوط به بیانات مقام معظم رهبری نیز گامی دیگر در ایجاد فضای انقلابی در این واحد دانشگاهی بوده است.
آنا: در راستای افزایش روحیه خودباوری و شکوفایی خلاقیتها و استعدادهای دانشجویی چه اقداماتی صورت گرفته است؟ بیان کنید.
صفامهر: جشنوارهها و مسابقات اغلب بهترین مکان برای شناسایی و شکوفایی استعدادهای دانشجویی هستند و هرچه سطح آن بزرگتر و بالاتر باشد، شکوفایی بیشتری ایجاد خواهد شد.
جشنواره فرهنگی ادبی و هنری با نام این روزها در سطح کشوری که بهار ۹۹ با شعار پیروزی بر بیماری کرونا انجام گرفت از نمونه کارهای این واحد دانشگاهی است که در سه بخش صوت(دلگفته، دکلمه، شعر) تصویر (عکس نقاشی و کاریکاتور) و کتاب و در سه رده سنی کودک و نوجوان، جوان و بزرگسال برای همه اقشار تعریف شد و دانشجویان در آن خوش درخشیدند.
مسابقات ورزشی نیز خاستگاه دیگری برای شکوفایی استعدادهای دانشجویان است که در رشتههای مختلف و در سطوح داخلی و استانی با موفقیتهای زیادی همراه بود. توجه ویژهای به امر کانونهای دانشجویی در دانشگاه صورت پذیرفته است. بهعلاوه همکاری ویژهای با معاونت علمی در زمینه هدفمندی تحقیقات و پژوهشها از قبیل پایاننامهها و طراحی برنامه شاصد(شبکه ارتباط صنعت و دانشگاه) صورت پذیرفته تا دانشجویان به تناسب قابلیتهای فکری و پژوهشی خود جذب بازار کار و صنعت شوند.
به این ترتیب امید است زمینه مناسب برای بروز خلاقیت و استعدادهای دانشجویان بیش از پیش فراهم شود. در کنار این اقدامات این واحد دانشگاهی از برگزاری مسابقات کارآفرینی و ایدههای نو هم غافل نبوده است.
شاصد (شبکه ارتباط صنعت و دانشگاه) سامانهای برای ارتباط صنعت و دانشگاه بوده که شامل دو زیرسامانه مربوط به صنعتگران و دانشجویان است.
هدف از این سامانه، آموزش و ارتقای دانش عملی دانشجویان و آماده کردن آنان برای حضور در بازار کار، شناخت و برطرف کردن نیازهای تحقیقاتی بخش صنعت و بهروز نگهداشتن آنها، فراهم کردن بازار کار و اشتغالزایی مفید برای جوانان و افرادی که آموزشهای مرتبط را در دانشگاهها گذراندهاند، است.
آنا: استفاده از ظرفیت اعضای هیئت علمی در فعالیتهای فرهنگی و دانشجویی دانشگاه به چه صورت بوده است؟ توضیح دهید.
صفامهر: در واحد دانشگاهی دولتآباد فعالیتها از ایده تا عمل همواره با همراهی اعضای هیئت علمی صورت پذیرفته و فعالیتهای مجازی فرهنگی بهواسطه اعضای هیئت علمی حوزه پژوهش که در سامانه آموزش مجازی این واحد دانشگاهی پشتیبانی و پخش میشوند ازجمله آن است.
در کنار آن مرکز مشاوره تخصصی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دولتآباد از مشاوران عضو هیئت علمی و استادان بهره زیادی میبرد که دیگر نقشآفرینی استادان در برنامههای فرهنگی است. رونق برنامههای تاثیرگذار فرهنگی نیز بهواسطه حضور اعضای هیئت علمی تحققیافته و سپس برای دانشجویان الگوسازی میشود.
تولید محتوای برنامههای فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دولتآباد به ویژهبرنامههای مجازی با همکاری اعضای هیئت علمی انجام و جشنوارهها، مسابقات و برنامههای تحقیقاتی بهویژه با محور فرهنگ با همکاری بیشائبه اعضای هیئت علمی پیادهسازی میشود.
آنا: آیا برای قوی شدن در فضای مجازی و بهرهگیری مفید و اثربخش از آن اقداماتی داشتهاید؟
صفامهر: پس از شیوع بیماری کرونا در اسفند ۱۳۹۸ و بهدنبال آن ایجاد محدودیتهای حضوری در محیطهای دانشگاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دولتآباد به پشتوانه سامانه مدرن و آسان آموزش مجازی خود از نخستین واحدهای بود که تقریباً تمام فعالیتهای فرهنگی خود در حوزهها و زمینههای مختلف را بهصورت مجازی ارائه کرد.
راهاندازی مرکز مشاوره تخصصی مجازی حضرت صاحبالزمان (عج)، برگزاری جشنواره فرهنگی هنری و ادبی با نام این روزها در سطح کشور، مسابقات نقاشی خانواده اعضای هیئت علمی و کتابخوانی با موضوع امربهمعروف و نهیازمنکر و موضوع حجاب و عفاف، جزءخوانی روزانه آنلاین و آفلاین کلامالله مجید در ماه مبارک رمضان، مراسم احیای شبهای قدر در سامانه آموزش مجازی با حضور حجتالاسلام خطاط معاون آموزش حوزه علمیه اصفهان و حجتالاسلام حقشناس امام جمعه خورزوق، جشن میلاد باسعادت امامحسن مجتبی (ع) در سامانه آموزش مجازی با سخنرانی حجتالاسلام قربانی امام جمعه شهر دستگرد، جشن عید فطر بهصورت مجازی با سخنرانی حجتالاسلام صالحون امام جماعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد دولتآباد در این راستا انجام شد.
بزرگداشت سالروز آزادی خرمشهر قهرمان به صورت مجازی با سخنرانی سید مرتضی موسوی جانباز و یادگار دفاع مقدس، راهپیمایی مجازی روز قدس در سامانه آموزش مجازی با سخنرانی سرهنگ شفیعی فرمانده سپاه شهرستان برخوار، مراسم بزرگداشت رحلت جانسوز حضرت امامخمینی (ره) بهصورت مجازی با سخنرانی عبدالله بنهری فرماندار شهرستان برخوار، مراسم بزرگداشت سالروز شهادت دکتر مصطفی چمران و روز بسیج اساتید بهصورت مجازی با سخنرانی علی کاظمی رئیس سابق بسیج اساتید استان اصفهان، جشن میلاد باسعادت امامرضا(ع) و حضرت معصومه(س) بهصورت مجازی با سخنرانی حجتالاسلام قیصریان معاون نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در واحد اصفهان، برپایی و اقامه زیارت عاشورا در فضای مجازی از دیگر اقدامات انجام شده در فضای مجازی بوده است.
آنا: ارتباط برادرانه با آحاد دانشجویان و توسعه و ساماندهی فعالیت جمعی دانشجویان چگونه بوده است.؟
صفامهر: جامعه دانشجویی با مطالبهگری زنده است؛ بنابراین در نخستین گام پس از محدودیتهای حضوری بهعلت بیماری کرونا، جلسات پرسش و پاسخ مجازی برای ارتباط با دانشجویان و استماع نظر و مشکلات آنها شکل گرفتند و در طول نیم سال گذشته پنج مرتبه اعضای هیئت رئیسه و مدیران گروه پای گفتگوی دانشجویان نشستند.
زمانی که دانشجویان اجازه ورود به دانشگاه را بهدلیل حفظ سلامتیشان نداشتند همه خدمات دانشجویی از جمله ثبتنام، حذف و اضافه، انصراف، مرخصی، نظام وظیفه، فارغالتحصیلی و دیگر اقدامات بهصورت تلفنی و یا در فضای مجازی انجام پذیرفت.
در روزهای سخت معیشتی بهترین همکاری ممکن طبق قوانین در پرداختها با دانشجویان و خانوادههای آنها برای تکریم و عزت عمومی صورت گرفت. بهعلاوه تلاش شد محدودیتهای دانشجویی از قبیل دسترسی به اینترنت و ابزار ارتباطی تا حد امکان رفع شود. اینها همه در کنار برنامههایی هستند که در پاسخ به پرسشهای قبلی بهویژه پرسش پنجم برای ارتباطگیری با دانشجویان صورت گرفت و در پایان به یکی دیگر از ابتکارات این واحد دانشگاهی با نام دفاتر کار مجازی کارکنان و اعضای هیئت علمی در سامانه آموزش مجازی توجه میشود که سبب میشود در دوران حضور نداشتن دانشجویان در دانشگاه، امکان ارتباط دانشجویی با همه قسمتهای دانشگاه فراهم شود.
آنا: آیا برای تقویت همکاری نظاممند و هدفدار با سازمانها و نهادهای فرهنگی داخل و خارج از دانشگاه همکاری داشتهاید؟ توضیح دهید
صفامهر: بله، قطعاً تعامل سازنده با دیگر نهادهای فرهنگی از مهمترین عوامل موفقیت یک مجموعه فرهنگی است. بهعنوان نمونه نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان، بسیج اساتید، بسیج دانشجویی، آموزش و پرورش، دفاتر ائمه جمعه در شهرستان، سازمان تبلیغات اسلامی، آستانهای مقدس و زیارتگاهها، شورای فرهنگ عمومی و شورای امر به معروف و نهی از منکر شهرستان و دیگر ارگانها و ادارات از این دستهاند.
آنا: چنانچه فعالیتهای عمومی و اجتماعی بهویژه در دوره همهگیری ویروس کرونا داشتهاید تشریح کنید.
صفامهر: از ویژگیهای محیطهای دانشگاهی نقشآفرینی اجتماعی آنهاست. این واحد دانشگاهی بهویژه در زمان شروع بیماری کرونا اقدامات اجتماعی به شرح زیر داشته است؛ آمادهباش و در اختیار نهادن سوله ورزشی خود برای کمک به امکانات بیمارستانی شهرستان، تهیه بستههای معیشتی و شرکت پرافتخار در طرح رزمایش مؤمنانه، طرح نذر یک روز حقوق و اختصاص آن به نیازمندان، طرح نذر خون و اهدای آن به مراکز مربوط، طرح نذر تبلت برای دانشجویان و دانشآموزان بیبضاعت، تلاش برای تهیه داروی گیاهی مفید در درمان کرونا، تهیه دو دستگاه دانشبنیان ضدعفونی و تلاش برای عمومی کردن آنها، همکاری با شبکه بهداشت و درمان شهرستان در توسعه امور پیشگیرانه و درمانی در محیط دانشگاه از اقدامات انجام شده در این راستا در دانشگاه آزاد اسلامی واحد دولتآباد بوده است.
آنا: و سخن آخر...
صفامهر: سامانه آموزش مجازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دولتآباد این ظرفیت را دارد که مانند رسانهها تولید برنامه کند؛ از این قابلیت به نحو اولی میتوان در تولیدات محتوا و برنامههای فرهنگی استفاده کرد، با وجود قابلیتهای ذکر شده این دانشگاه در نظر دارد هستهای علمی و در صورت امکان شرکتی دانشبنیان را در زمینه تولیدات فرهنگی ایجاد کند و در این راستا نگاه ویژهای به رهنمودهای امامین انقلاب در زمینه مباحث فرهنگی بهویژه فضای مجازی، شئونات دینی و آراستگی دارد.
انتهای پیام/۴۱۱۷/4062/
انتهای پیام/